Boeiende lezing over de Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam staat in 2016 twintig jaar op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. De Geniedijk en ‘ons Fort’ in de wijk horen hier ook bij. Agnes de Boer neemt u levendig mee in de geschiedenis en verteld over de rijke historie van de forten. De lezing vindt plaats op donderdag 16 juni in de grote zaal van Horizon aan de Kruislaan 54 in Hoofddorp.
Aanvang 14:00 uur.
De Stelling van Amsterdam staat in 2016 20 jaar op de Unesco Wereld Erfgoedlijst en dat vieren we met het boek Leven op de Stelling. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Vanuit de forten is nooit gevochten, maar de stelling had zeker een afschrikkende werking. Nederlandse soldaten lagen er paraat tijdens de Eerste Wereldoorlog en waren er gemobiliseerd in 1939. En tijdens de Tweede Wereldoorlog visten Duitse soldaten met handgranaten in de fortgrachten. Na de oorlog werden in sommige forten politieke delinquenten opgesloten. Tegenwoordig krijgen veel forten een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als kunstfort, kaasfort of museum. In dit rijk geïllustreerde boek vertellen mensen hun persoonlijke verhaal over de het leven op de Stelling van Amsterdam in het gebied rond het Noordzeekanaal en in de sector Sloten.
De uitgave ‘Leven op de Stelling, forten van toen en nu’ wordt uitgegeven vanwege het 20 jarig jubileum als Unesco Werelderfgoed. Het boek is een initiatief van de Stichting Verhalen Verbinden en wordt aangeboden in samenwerking met de lokale historische en dorpsverenigingen.
Uitgave Stichting Uitgeverij Noord-Holland. 188 pagina’s met (historisch) beeldmateriaal Gebonden uitgave 22 x 22 cm. geheel in kleur Onder redactie van Agnes de Boer
Het boek wordt ondersteund door de Provincie Noord-Holland en verschijnt 15 oktober 2016
www.uitgeverij-noord-holland.nl bestellen@uitgeverijnoordholland.nl